• Gratis verzending vanaf 60 euro binnen Nederland
  • Verzending binnen èèn werkdag
  • info@72seasidevinyl.nl
  • +31616019408
  • Meld je aan en ontvang een kortingscode van 5 Euro!
  • Gratis verzending vanaf 60 euro binnen Nederland
  • Verzending binnen èèn werkdag
  • info@72seasidevinyl.nl
  • +31616019408
  • Meld je aan en ontvang een kortingscode van 5 Euro!

Goldmine Standard

Het meest gebruikte waarderingssysteem voor LP's is de Goldmine Standard.  Het systeem is opgebouwd uit grofweg 6 klassen: M (Mint), NM (Near Mint), VG+ (Very Good plus), VG (Very Good), G/G+ (Good/Good plus), F/P (Fair, Poor). Als toevoeging aan deze grading is er ook nog Excellent als grading. 72 Seaside Vinyl zal ook Excellent gebruiken, deze classificatie zit tussen NM en VG+ in. En hier stopt het voor ons,

 72 Seaside Vinyl zal nooit tweedehands (Used) vinyl 12”,  7” of andere media dragers verkopen met een grading die lager is dan VG+ ( Very Good+) voor de hoes, voor het vinyl ligt onze standaard nog hoger deze zullen minimaal aan de EX (Excellent) grading moeten voldoen.

Geluidskwaliteit hebben wij hoog in het vaandel en wij vinden de analoge geluidservaring zeer belangrijk en dat willen we ook kunnen garanderen.

Hieronder gaan we uitgebreid op de Goldmine Standaard in, ondanks lagere grading niet van toepassing is voor 72 Seaside Vinyl zullen we deze toch meenemen, zo dat u als klant een goede indruk krijg van het Goldmine Standard grading systeem. 

Mint (M)

Een album in Mint staat is een nieuw album in de originele seal (indien in seal geleverd), zonder enige beschadigingen. Een gebruikte LP (ook al heeft hij maar een paar seconden op de draaitafel gelegen) mag dan ook nooit als MINT worden omschreven. Bij 72 Seaside Vinyl zullen “Used vinyl 12”,  7”of andere media dragers” nooit als “Mint” verkocht worden.

Near Mint (NM)

Een goede omschrijving van een Near Mint LP is: "Het lijkt alsof de LP net uit de winkel komt en voor het eerst geopend werd". Dit dus met de nadruk op “ het lijkt” , zeker weten doen we het niet. In andere woorden: de LP is zo goed als perfect. Voor tweedehands (Used) LP's is dit de hoogst haalbare waardering.

NM LP's glanzen en hebben geen waarneembare beschadigingen. Er zitten geen stickers of iets dergelijks op de labels en er zijn geen waarneembare productiefouten. De LP's spelen af zonder bijgeluiden. Near Mint betekent dus niet 'nooit afgespeeld'. Een LP die op de juiste manier wordt behandeld en gedraaid wordt op een goede platenspeler kan na veel afspeel-beurten nog steeds als NM geclassificeerd worden.

NM hoezen zijn vrij van vouwen, ring-wear en seam splits.

De eisen voor een album uit de jaren 50 zijn net zo hoog als voor een album uit voor een album van een paar jaar oud. Een album van 60 jaar oud moet net zo goed aan bovenstaande eisen voldoen om een NM status te krijgen. De kans dat je een album uit de jaren 50 in NM staat vindt is dus ook erg klein.

Excellent (EX)

Excellent wordt niet door iedereen gebruikt, maar is wel algemeen bekend. EX staat in grote lijnen voor een NM album met héle kleine, eigenlijk te verwaarlozen beschadigingen. Zoals een erg klein vouwtje in de hoes of een of enkel heel lichte krasjes op de LP die niet te horen zullen zijn. 

Very Good + (VG+)

Een goede omschrijving voor een Very Good Plus LP is: "Op een paar kleine dingen na zou deze plaat NM zijn." De meeste verzamelaars zijn tevreden met een VG+ LP.

VG+ LP's hebben dus wat sporen van slijtage zoals hele lichte veegjes of krasjes die de luisterervaring echter niet of nauwelijks beïnvloeden. Ook kunnen de LP's heel licht krom zijn, zonder dat dat het geluid beïnvloed.

VG+ Hoezen kunnen wat verkleurd zijn, er kan lichte ring-wear zichtbaar zijn. Ook kan er wat lichte slijtage aan de naden van de hoes zitten of er kan een cut-out uit de hoes zijn. Heeft de hoes een van deze gebruikerssporen? De hoes kan dan nooit als NM omschreven worden.

Very Good (VG)

Very Good LP's hebben eigenlijk in grote lijnen de imperfecties van een VG+ LP, maar dan in sterkere mate. Een VG plaat voor de juiste prijs is zijn geld dan ook waard, verzamelaars nemen vaak genoegen met een VG plaat als ze geen betere kunnen vinden of als ze een betere versie simpelweg te duur vinden.

VG LP's zijn minder glanzend dan VG+ en NM LP's, ze hebben wat meer slijtage aan de groeven, ze hebben krasjes die met je vingernagel te voelen zijn. Bij het afspelen hebben deze LP's ruis/bijgeluiden en sommige krasjes zijn hoorbaar. Met name tijdens stiltes zijn de mankementen goed hoorbaar, maar ze overstemmen de muziek niet. 

VG Hoezen hebben veel gebruiker-sporen zoals flinke ring-wear, vouwen, gebutste hoeken en 'seam splits'. Er kan ook op de hoezen geschreven, stickers opzitten of gestempeld zijn.

Good Plus en Good (G+, G)

Good Lp's spelen nog wel af, maar met heel veel bijgeluiden. Niet echt een fijne luisterervaring dus. De hoes is zwaar beschadigd, heeft scheuren, schade van verwijderde stickers of bijvoorbeeld met stift geschreven teksten op de hoes.

Een Good / Good Plus Lp is eigenlijk alleen de moeite om te kopen als het een zeer zeldzame Lp is voor een goede prijs waar je al lang naar op zoek bent. Later kun je hem wellicht nog vervangen door een betere versie.

Poor en Fair (P, F)

Het is waarschijnlijker dat ze bij het afval belanden. Deze Lp’s en hoezen zijn zeer zwaar beschadigd, spelen niet of nauwelijks meer af en blijven hangen, het is dan ook zeer af te raden deze af te spelen op uw platen speler. Dit komt uw naald niet ten goede en dit heeft ook zijn reflectie op vinyl u na deze ervaring afspeelt.